Kurucumuz Melih Şimşek’in Sözcü Röportajı

ÇELİK KONUT DESTEK BEKLİYOR

Dünyanın sekizinci, Avrupa’nın ise yapısal çelik konut üretiminde geride kaldı. Türkiye’yi sarsan depremin ardından, daha güvenli oldukları için yapısal çelik yapılara yönelik ilgi artsa da, Türkiye’deki yapısal çelik yapılar ülkedeki konutların yalnızca yüzde 1-1.5’ini oluşturuyor. Türk Yapısal Çelik Derneği Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, “İnşaatın artık sadece geleneksel yöntemlerden ibaret olmadığını sektör idrak ederse, ekonomimizi güçlendirecek önemli bir damar bulmuş olacağız. Otomobü fabrikası gibi modüler yapı fabrikaları kurmak ekonominin geleceği için çok büyük stratejik öneme sahip” dedi. Şimşek yapısal ve modüler çelik yapı yönteminde kamu desteğinin önemine dikkat çekti.

OKULLAR İÇİN ÖNERİ

Şimşek, “Örneğin, İstanbul’da 700-800, İstanbul dışında da 700-800 okulun dönüştürülmesi gerekliliğini biliyoruz. Sadece bu okulların yapım yöntemini bu sistemle gerçekleştirseler bile önemli bir sorun ortadan kalkacak. Kamu sektörü desteği, kullanıcıda, yapımcıda, üreticide de değişim sağlayacak. Bu sağlanırsa Türkiye, inşaat malzemesini değil, inşaatı ihraç eden lider ülkeler arasında yerini alacak” diye konuştu.

Riskli 3.8 milyon konut var

ISTANBUL’da şimdiye kadar kentsel dönüşüm yöntemiyle sadece 695 bin konutun dönüşümü sağlandığını söyleyen Melih Şimşek, “Yani 2000 öncesi yapıların yüzde 16’sı yeni yönetmeliklere göre inşa edildi. 2000 sonrası inşa edilen yapıların deprem dirençli olduğunu varsaysak bile,

hâlâ İstanbul’da 3 milyon 800 bin deprem riski taşıyan konut var. Ülkemizde 38 milyon 400 konut bulunuyor. Ülke nüfusunun yüzde 60-65’i birinci der4ce deprem bölgesinde. Konutları adım adım bu sürece dahil etsek de okulları, hastaneleri, itfaiyeleri bir an önce bu sistemle inşa etmeliyiz” dedi.

 

BU HABERİ PAYLAŞ