Kurucumuz Melih Şimşek’in EKO YAPI Röportajı

ÇELİK YAPI SİSTEMİ,
İLERİ SEVİYEDE BİR SİSTEMDİR
“Çelik yapıların inşasının, geleneksel yapılara göre pahalı olduğu düşünülüyor. Halbuki betonarme yapı, çelik yapı, ahşap yapı, taş yapı dediğimizde aslında binaların taşıyıcı sistemini konuşuyoruz. Bugün konut gruplarındaki binaların taşıyıcı sistemleri toplam maliyetin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor.”
T
ürkiye’nin ilk hafif çelik yapı sistemi üretim tesisi Akkon Çelik A.Ş.’ni Çerkezköy’de 2001 yılında kuran, bu kap- samda yurt içinde ve yurt dışında artan talebe ve gelişen teknolojiye odaklanarak Türkiye ve komşu ülkelerde ha- fif çelik sistemlerinin tanıtılması konusunda önemli katkıları olan Consera, Akşan ve Akkon Çelik şirketlerinin kurucusu Melih Şimşek ile Çelik Yapı Sistemleri üzerine kapamlı bir söyleşi gerçekleştirdik.
Melih bey öncelikle faaliyet alanınızla ilgili kısaca bilgi almak isteriz.
Uzun yıllardır mesleğimizi; geleneksel yaklaşımlardan uzak, daha endüstriyel metodolojilerle icra ediyoruz. Türkiye’deki ilk çelik konutları pazara süren, onların mühendislik altyapısını oluş- turan ve aynı zamanda ilk çelik konutlarla birlikte gayrimenkul projeleri geliştiren firmayız.
İzmir’de hayata geçirdiğimiz 35. Sokak bizim çok gururlandığı mız bir proje. Aslında bu projeyi Türkiye’ye yaymak istedik ancak o süreçte ülke gündemimiz karışık olduğu için gayrimenkulde bek-
lenen büyük atılımlar gerçekleşemedi. Bu nedenle, bir süreliğine gayrimenkul geliştirme konusuna ara verdik. Bu projedeki asıl hedefimiz, ürettiğimiz ürünleri kullanıcıya ulaştırmak, bu dene- yimleri öğrenmek ve öğrendiklerimizi kullanarak üretim metodo- lojilerimizi geliştirmekti. Ülkemizin karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biri, deprem. Biz de bu sorunu çözen ve çevresel sür- dürülebilirliğe zarar vermeden uygulanabilen bir inşaat yöntemi geliştirmeye çalışıyoruz. Şirket olarak 23 yıldır bu alanda öncü rol üstlendik. Biz küçük bir örneğiz ama yıllardır ne olursa olsun bu konuyla ilgilenerek önemli bir mesafe katetmiş bulunuyoruz. Son 23 yıldır geleneksel inşaat yöntemlerini kullanmıyoruz. Tamamla- dığımız yapılar 2,5 milyon metrekareyi aşıyor. Bunun yüzde 70’ini yurt dışında inşa ettik. Yüzde 30’u ise yurt içinde gerçekleştirilen projelerden oluşuyor.
Türkiye’de çelik yapılar yeteri kadar yaygın değil, bunun sebepleri nedir?
Aslında çok net sebepleri var. Bunlardan biri, kültürel nedenler.

BU HABERİ PAYLAŞ